Swedish m/1685 Swordsbelt 17th-18th century

1,800kr

Swedish m/1685 Swordsbelt 17th-18th century

Livgehäng m/1685

SKU: 027 Category:

Description

Livgehäng för den ikoniska kommisvärjan m/1685.
Vi har gjort en reproduktion utav gehänget utifrån målningar, arkivbeskrivningar och tittat på gehäng det något senare gehänget m/1756 som fortfarande har kvar designen och materialvalet som det karolinska.

Tillverkad i mycket kraftig sämskad nöt precis som originalet.
Myten och traditionen säger att det var tillverkat i sämskad älg, men det var liten del som var i älg utan till infanteriet använde man den mer stadiga skinnet från nöt.

Vi hade större tillgång på nöt än älg, då som nu var det dyrt och krångligt att vitsämska en hud i 5 mm som behövdes.
Även på den tid var det då dyrt att göra de karolinska gehängen eftersom de var helskurna i större stycken och inte som m/1756 som var tillverkat i flera delar.
Då som nu får man ut ca 6-7 karolinska gehäng på en hud men till m/1756 fick man ut ca 12-14 gehäng så enhetspriset blev lägre och man kunde utrusta mer soldater till samma kostnad.

Spännet är utav mässing med den “snabbhake som sig bör”

Gehänget är inte uppskuret för värjan och hål för koppelhaken på värja och bajonett är inte utslaget, detta på grund utav vilken värja och bajonett man har om man inte köpt från oss. Även är inte hål för spännet slaget detta för att man skall ha så lite hål som möjligt (helst bara ett) för man skall använd snabbhaken.

Vårt mål är att ständigt ha denna i lager, men skulle den tillfälligt vara slut när ni beställer så syr vi upp det för snabb leverans.